Barokní týden v Litvě

autorky: Anna Dubnová, Simona Špádová

V týdnu 29.9. – 6.10. se žáci Gymnázia Františka Palackého podívali v rámci projektu Erasmus+ „Waking up in Baroque” do městečka Šilalė v Litvě. Projekt byl zaměřený na různá témata barokního období.

Po příletu do hlavního města Litvy, Vilniusu, jsme měli možnost strávit necelé dva dny prohlídkou památek a zažít nádhernou místní atmosféru.

V neděli odpoledne dorazila naše česká skupina do městečka Šilalė vzdáleného od Vilniusu asi 300 km, kde na nás čekali studenti a učitelé z místního gymnázia (Šilalės Simono Gaudėšiaus gimnazija), kteří se nás ujali a mnohdy nám ustlali i v jejich vlastní posteli a sami spali na pohovce.

Hlavní program začal v pondělí v prostorách gymnázia, kde proběhlo přivítání panem ředitelem a oficiální zahájení. Litevci, jako hostitelé, si pro nás připravili program s originálním nádechem barokní atmosféry.

V průběhu týdne jsme se zapojili do připravených aktivit, jako například výroba barokních kachel z keramické hlíny nebo tvorba dámských a pánských paruk z netradičních materiálů – vata, chemlon, noviny… Také jsme si vyzkoušeli tradiční litevské barokní řemeslo – výrobu doplňků ze slámy.
Litevští studenti si pro nás jeden večer připravili taneční vystoupení na téma Vivaldiho „Čtvero ročních dob“, během něhož recitovali litevské básně do barokní živé hudby.

Během týdne jsme se podívali na písečnou kosu do Nidy, kde jsme mimo jiné viděli také Hill of Witches, kormorání kolonii, nádhernou písečnou dunu a muzeum Thomase Manna. Také jsme poznali okolí městečka Šilalė – kostel Svatého Pranciška Asyžietise, kopec Medvėgalis, který se svou výškou skoro může rovnat nejvyššímu litevskému kopci (293 m), místní sjezdovku (jež je 100 m dlouhá a to je na litevské poměry hodně) a nejstarší litevské muzeum v kmenech stromů.

Poslední společný večer si pro nás Litevci připravili kulturní večer s ochutnávkou tradičního jídla a ukázkou národních tanců a her. Všichni jsme se zapojili a spolu s ostatními studenty jsme vyzkoušeli všechny aktivity.

Poslední den nás čekal výlet do ornitologické kroužkovací stanice a volné odpoledne v Klaipėdě, 80 km vzdáleném pobřežním městě. Také jsme zde slavili den učitelů (5. 10.). V hodinách místo nich učili studenti, a dokonce i v ředitelně místo pana ředitele úřadoval jeden ze studentů gymnázia.

Celý týden jsme si moc užili a odjížděli se spoustou nezapomenutelných dojmů, nově navázaných přátelství a s příslibem dalšího pokračování tohoto zajímavého mezinárodního projektu, které tentokrát proběhne na našem gymnáziu ve dnech 31. 3. – 6. 4. 2019.