Recepty z výjezdu do Itálie

autorka: Aneta Nováková

Sladká citronová pochoutka
(od šéfkuchaře z rodu Radziwiłłů)

Ingredience

20 ml citronové šťávy 100 g cukru
100 g citronové kůry hřebíček

Postup

  1. V malém hrnci necháme zkaramelizovat cukr s vodou.
  2. Citrónovou kůru nakrájíme na malé kousky a přidáme do hrnce se zkaramelizovaným cukrem.
  3. Dobře promícháme a přilijeme vymačkanou šťávu z citrónů. Smícháme s hřebíčkem.
  4. Podáváme v malých skleněných mystičkách

 

Vdolky

Ingredience

2 polévkové lžíce slunečnicového oleje 250 ml mléka
1 vejce 40 g cukru
2 polévkové lžíce rumu 250 g hladké mouky
30 g droždí švestková povidla (na ozdobu)

Postup

  1. Z droždí, třetiny vlažného mléka, lžičky cukru a 2 lžic hladké mouky si připravíme kvásek.
  2. Zbylou mouku prosejeme se solí.
  3. K mouce přidáme cukr, vejce, rum, vykynutý kvásek a tuk.
  4. Vše smícháme a zlehka propracujeme. V míse vařečkou důkladně vypracujeme vláčné těsto, které necháme přikryté utěrkou na teplém místě přibližně 15 minut kynout.
  5. Pokud však dáme těsto k otevřené troubě, bude to znatelně rychlejší.
  6. Vykynuté těsto znovu propracujeme a vyklopíme na pomoučněný vál.
  7. Těsto rozválíme na plát silný přibližně 2 cm.
  8. Vykrajujeme z něj kolečka o průměru 6 cm. Například za pomoci sklenice. Vykrojená kolečka necháme ještě vykynout.
  9. Kolečka na vdolky roztáhneme a uděláme v nich malý důlek.
  10. Ve vyšší pánvi nebo kastrůlku rozpálíme olej a vdolky v něm po obou stranách smažíme dozlatova.
  11. Osmažené vdolky vytáhneme a dáme je okapat na ubrousek. Vlažné vdolky potřeme povidly a ihned podáváme.

 

Jablečný koláč s rozinkami servírovaný se zmrzlinou
(oblíbený recept Augusta Silného)

Ingredience

jablka mouka
světlé pivo rozinky
vejce sádlo

Postup

  1. Vejce, pivo a mouku smícháme do nadýchaného těsta.
  2. Přidáme hrst rozinek a nakrájená jablka.
  3. Nakonec po malých částech osmažíme na sádle.

 

Ryba obalená třemi zrny

Ingredience

350 g filety z ryby 5 g rozmarýnu
50 g ančovičkové pasty 3 g tymiánu
20 g chlebové kůrky (z hrubozrnného chleba) 1 g červeného pepře
20 g pistácií 30 g másla
20 g piniových oříšků 2 g soli

Postup

  1. Rybu zbavíme kostí a dobře potřeme ančovičkovou pastou.
  2. Společně s pepřem, bylinkami, namletými pistáciemi a piniovými ořechy smícháme s nakrájenými kousky kůrky.
  3. Směs poklademe na rybu a osmažíme na olivovém oleji.
  4. Poté pečeme v troubě na 180°.
  5. Před podáním dochutíme olivovým olejem.