Výběrové řízení do projektu „Waking up in Baroque“

autorky: Simona Špádová, Aneta Nováková, Anna Dubnová

Aby se studenti dostali do projektu, museli zaslat motivační dopis, který měl být napsán v angličtině. Do dopisu jsme měli napsat důvod, proč zrovna my, svá pozitiva a negativa. Dále, co od projektu očekáváme a co můžeme nabídnout, co umíme. Také jsme museli vymyslet, co bychom dělali se studentem jeden volný den.

Napsané dopisy byly zpracovány a další týden byl uspořádán pohovor s jednotlivými studenty, kteří zaslali dopis. Probíhal napůl v češtině a napůl v angličtině. Dopodrobna se rozebírali detaily dopisu a i praktické otázky, které se týkaly situací, do kterých bychom se mohly v projektu dostat. Uvedli jsme i jiné naše schopnosti, co bychom zvládli jako např. jestli umíme uvařit jídlo podle receptu, jak bychom se dostali na Pražský hrad, nebo jak bychom vytvořili paruku.

Poté bylo vybráno 18 studentů včetně náhradníků. Téměř ihned jsme měli 1. schůzku, na kterou jsme měli donést seřazená témata podle toho, které je pro nás nejzajímavější. Tento dotazník byl klíčem pro rozřazení studentů do jednotlivých zemí.  Tématy pro Německo jsou hudba, móda, život šlechty a třicetiletá válka. V Itálii je to kulinářství, literatura, náboženství, tortura, dekorace a umění. Pro Litvu účesy, život na vesnici a řemesla (dláždění). A pro Českou republiku architektura, umění, lékárnictví/alchymie, nemoci a hračky.