autorka: Aneta Nováková
Sladká citronová pochoutka
(od šéfkuchaře z rodu Radziwiłłů)
Ingredience
20 ml citronové šťávy | 100 g cukru |
100 g citronové kůry | hřebíček |
Postup
- V malém hrnci necháme zkaramelizovat cukr s vodou.
- Citrónovou kůru nakrájíme na malé kousky a přidáme do hrnce se zkaramelizovaným cukrem.
- Dobře promícháme a přilijeme vymačkanou šťávu z citrónů. Smícháme s hřebíčkem.
- Podáváme v malých skleněných mystičkách
Vdolky
Ingredience
2 polévkové lžíce slunečnicového oleje | 250 ml mléka |
1 vejce | 40 g cukru |
2 polévkové lžíce rumu | 250 g hladké mouky |
30 g droždí | švestková povidla (na ozdobu) |
Postup
- Z droždí, třetiny vlažného mléka, lžičky cukru a 2 lžic hladké mouky si připravíme kvásek.
- Zbylou mouku prosejeme se solí.
- K mouce přidáme cukr, vejce, rum, vykynutý kvásek a tuk.
- Vše smícháme a zlehka propracujeme. V míse vařečkou důkladně vypracujeme vláčné těsto, které necháme přikryté utěrkou na teplém místě přibližně 15 minut kynout.
- Pokud však dáme těsto k otevřené troubě, bude to znatelně rychlejší.
- Vykynuté těsto znovu propracujeme a vyklopíme na pomoučněný vál.
- Těsto rozválíme na plát silný přibližně 2 cm.
- Vykrajujeme z něj kolečka o průměru 6 cm. Například za pomoci sklenice. Vykrojená kolečka necháme ještě vykynout.
- Kolečka na vdolky roztáhneme a uděláme v nich malý důlek.
- Ve vyšší pánvi nebo kastrůlku rozpálíme olej a vdolky v něm po obou stranách smažíme dozlatova.
- Osmažené vdolky vytáhneme a dáme je okapat na ubrousek. Vlažné vdolky potřeme povidly a ihned podáváme.
Jablečný koláč s rozinkami servírovaný se zmrzlinou
(oblíbený recept Augusta Silného)
Ingredience
jablka | mouka |
světlé pivo | rozinky |
vejce | sádlo |
Postup
- Vejce, pivo a mouku smícháme do nadýchaného těsta.
- Přidáme hrst rozinek a nakrájená jablka.
- Nakonec po malých částech osmažíme na sádle.
Ryba obalená třemi zrny
Ingredience
350 g filety z ryby | 5 g rozmarýnu |
50 g ančovičkové pasty | 3 g tymiánu |
20 g chlebové kůrky (z hrubozrnného chleba) | 1 g červeného pepře |
20 g pistácií | 30 g másla |
20 g piniových oříšků | 2 g soli |
Postup
- Rybu zbavíme kostí a dobře potřeme ančovičkovou pastou.
- Společně s pepřem, bylinkami, namletými pistáciemi a piniovými ořechy smícháme s nakrájenými kousky kůrky.
- Směs poklademe na rybu a osmažíme na olivovém oleji.
- Poté pečeme v troubě na 180°.
- Před podáním dochutíme olivovým olejem.
Chtěli byste více receptů? Prohlédněte si celou kuchařku zde